Alkohol
- Úvod
- >>
- Vodka
Vodka
Vodka je číry, vysoko odolný alkoholický nápoj vyrobený z dvoch základných zložiek etanolu a vody. Čistota etanolu a kvalita vody sú v podstate jediné faktory ovplyvňujúce pocit v ústach a chuť hotového výrobku.Názov vodka je odvodený od slovanského slova voda, čo znamená „voda“. Pretože ďalšie slovo „k“ dáva slovo do jeho zdrobnenej podoby, vodka sa dá preložiť ako „málo vody“.Vodka sa vyrába už viac ako tisíc rokov, pričom najskoršia zdokumentovaná výroba sa datuje do Ruska v 9. storočí. Predpokladá sa, že tradícia výroby vodky sa potom presunula na západ a do Poľska sa dostala v 11. storočí. Niektoré značky vodky, ktoré dnes poznáme, majú svoj pôvod už v 16. storočí, medzi nimi aj Zubrowka a Goldwasser. Smirnoff a Stolichnaya, možno dve najslávnejšie značky vodky na svete, sú v porovnaní s relatívne novými, a to z konca 19. a polovice 20. storočia.
Vodku je možné destilovať z ľubovoľného množstva najrôznejších surovín, pokiaľ je vysoký obsah škrobových cukrov. Zatiaľ čo väčšina súčasnej vodky je založená na obilninách ako kukurica, cirok, raž a pšenica (posledné dve vyrábajú vodky najkvalitnejšej kvality), základný alkohol je možné vyrobiť aj zo zemiakov, ryže, cukrovej repy a sójových bôbov. . Teoreticky sa dá použiť aj melasa a hrozno, ale nastoľuje sa otázka, ako odlíšiť také vodky od rumu a brandy, ktoré sa vyrábajú z melasy a hrozna. Za zmienku stojí, že jediný rozdiel medzi ražnou whisky a ražnou vodkou je ten, že sa prvá destiluje iba raz, a to iba na čistotu alkoholu, za ktorú sa bude predávať, zatiaľ čo tá druhá sa destiluje na 95 percent čistoty a potom sa krája vodou.Počet destilácií, cez ktoré sa vodka dáva pred stáčaním do fliaš, je významným faktorom jej kvality. Dvojitá destilácia je obvyklá, ale niektorí producenti sa snažia používať trojitú destiláciu. Čokoľvek nad toto a pomer kvality / množstva hotovej vodky klesá pod bod ekonomickej životaschopnosti. Do destilačného zariadenia sa niekedy zavádzajú filtrátory, ako je aktívne uhlie, aby sa duch ďalej čistil, aj keď sa tento postup všeobecne obmedzuje na výrobcov vo väčšom meradle, ktorí požadujú homogenizovaný produkt.Často je to práve špecifická kombinácia nečistôt, ktoré odlišujú jednu vodku od druhej; ich odfiltrovanie znamená odstránenie všetkého, čo oddeľuje konkrétnu vodku od jednoduchého etanolu. Rovnako ako v prípade whisky, voda použitá na zriedenie liehu na jeho konečnú silu má rovnaký význam, najmä preto, že obsahuje takmer polovicu fľaškového produktu. Bez ohľadu na to, aký čistý a výrazný je nenarezaný lieh, jeho zriedenie vodou s nízkou kvalitou bude mať za následok nekvalitný produkt.Vodka sa často konzumuje priamo, najmä v slovanských kultúrach, ale keďže jej popularita rastie po celom svete, čoraz viac sa používa ako spoľahlivý základný alkohol pre rôzne miešané nápoje a koktaily. Jeho najbežnejšími nealkoholickými zmiešavacími partnermi sú kolová, pomarančová, limetková, brusnicová a sódovo-tonická voda a zvlášť dobre sa hodí pre zložitejšie koktaily kvôli nedostatku zrejmej chuti.Moderné spotrebiteľské trendy umožnili trhu s vodkou za posledných niekoľko desaťročí dramaticky expandovať a na okorenenie vodky sa použili rôzne príchute ako med, mango, limetka, čierne ríbezle, čokoláda, káva a chilli, ktoré výrazne zvýšili šírku ich príťažlivosti, najmä pre mladších spotrebiteľov.